6 gode tips for å klargjøre PC-en din til skolestart!

daglig bruk grunnleggende onedrive windows Aug 07, 2024
6 gode tips for å klargjøre PC-en din til skolestart!

Skolestart nærmer seg, og det er på tide å gi PC-en din litt kjærlighet slik at du får en smooth start på det nye skoleåret. Her er fem enkle, men effektive tips som kan gjøre maskinen din raskere og mer pålitelig. Litt tech-savvy må du være, men jeg har trua! 💪

 

1. Rydd i mappestrukturen din

Oh yes, I know, denne tar tid. Men, gjør det allikevel. Du får samme følelsen etter å ha rydda i klesskapet, eller kjøleskapet: ZEN.

2. Oppstartsapper

Mange programmer som starter opp samtidig med PC-en kan gjøre at den blir tregere å starte. Skriv "oppstartsapper" i startmenyen og se gjennom listen over programmer som starter opp med PC-en. Vær forsiktig og fjern bare de programmene du er sikker på at du ikke trenger. Fjern aldri noe du ikke vet hva er, da noen av disse programmene kan være viktige for systemets funksjonalitet. (Her er det nok få "feil" du kan gjøre, men det må nevnes allikevel.)

3. Legg til eller fjern programmer

Programmer du ikke bruker tar opp verdifull plass og kan bruke ressurser i bakgrunnen. Skriv "programmer" i startmenyen og velg "Legg til eller fjern programmer". Gå gjennom listen og avinstaller de programmene du ikke bruker. Men husk, fjern kun de programmene du vet hva er! Dette vil frigjøre plass og systemressurser, og gjøre PC-en raskere.

4. Sjekk plass på C-disken

PC-en din trenger nok ledig plass for å fungere optimalt. (Her strides de lærde, og noen mener dette ikke har noe å si - jeg er meget uenig!). Skriv "Filutforsker" i startmenyen, og naviger til "Denne PCen". Sørg for at du har minst 10GB ledig plass på C-disken. Hvis ikke, vurder å flytte eller slette filer som tar opp unødvendig plass.

5. Frigjør diskplass

OneDrive er en fantastisk løsning for å lagre filer i skyen og frigjøre plass på PC-en din. Skriv "Filutforsker", gå til OneDrive-mappen, og finn store filer som du ikke trenger å ha lokalt. Høyreklikk på filene og velg "Frigjør diskplass" for å synkronisere dem til skyen. Da ligger de trygt i skyen, men ikke lenger på PC-en din. (For å få de tilbake kan du høyreklikke og velge "Behold på denne enheten").

6. Tøm papirkurven

Til slutt tømmer du papirkurven. Dette er kanskje den enkleste måten å rydde på, men det er viktig å dobbeltsjekke at du ikke kaster noe du trenger. Høyreklikk på papirkurven og velg "Tøm papirkurv". 

Så: Sjekk C-disken igjen. Hvor mange GB (gigabyte) har du ledig nå? (Jeg skrev minst 10GB, men hvis du klarer å ha 2GB ledig, så vil det fungere en stund det også 😅)

Ved å følge disse fem enkle stegene vil PC-en din bli raskere og jobbe for deg, ikke mot deg. Jeg vet mange syns det tekniske rundt en PC er gørr-kjedelig, og at digitalt utstyr bare "skal funke". Problemet er at når du har hatt PC-en en stund, så trengs det en solid opprydning. Du kan lære mer om disse prosessene i medlemsportalen lærerIKT, hvor alt blir forklart på en enkel og forståelig måte.

 

Og husk, hvis PC-en fortsatt er treg etter dette, kanskje det er på tide å ta den med til rektor for en oppgradering! 😅

Med disse tipsene er du (forhåpentligvis) klar for en effektiv og stressfri skolestart.

 

Lykke til! 🚀

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT