Lage brosjyre i Word

kreativt layout læring word May 19, 2022
Lage brosjyre i Word

 

I valgåret 2021 kjørte vi et tverrfaglig prosjekt, som gikk ut på at elevene skulle lage sitt eget politiske parti. De måtte velge seg et partinavn, en logo og hvilke kampsaker partiet skulle ha fokus på. De fagene som var med var norsk, samfunnsfag, matte og engelsk.

For å lage brosjyren kunne vi for så vidt ha brukt flere programmer, men valget denne gangen falt på Word. Word har flere innebygde maler enn for eksempel PowerPoint, så da har elevene litt flere å velge i. Som lærer kan det være lurt å være litt forberedt på diverse digitale utfordringer som kan oppstå underveis, så i dette faget blogginnlegget får du derfor en "how-to" og noen av de erfaringene vi gjorde oss denne perioden.


LITT PRAKTISK INFORMASJON

Når du skal sette i gang med dette arbeidet sammen med elevene, er det viktig at du som lærer lager et tydelig oppsett til elevene over hva slags informasjon som skal på hvilken del av malen. Dette for å lette arbeidet med hva som ender opp hvor, når brosjyren skal skrives ut. Hos oss så dette sånn ut, og da er side 1, 2 og 3 i den rekkefølgen på den øverste siden i malen, og nummer 4, 5 og 6 i den rekkefølgen på den nederste:

 

 

 

 

VELGE MALER

For å velge en mal, gå til "Hjem". Velg så "Flere maler" (hos noen vil det også fungere å gå rett på "Ny"):


 

 Du vil da få muligheten til å søke opp maler. Skriv inn "Brosjyre" og trykk "Enter":

 



Det vil komme opp mange forskjellige brosjyrer med ulik grad av redigeringsmuligheter, Velg den du har lyst til å redigere.


 

 

 

Det er særlig to mal-typer du kommer til å måtte ha litt kunnskap om. Den ene malen har et heldekkende bilde lagt inn i toppteksten, og den andre mal-typen har bilder som ikke er redigerbare, men hvor fargene kan endres. Denne gangen velger jeg meg denne. Den er av typen med heldekkende bilde som er lagt inn i toppteksten.

 

 

Når denne malen åpner seg, vil den se slik ut:

 

 

ERFARINGER VI GJORDE OSS UNDERVEIS

Første erfaring her er at at bakgrunnsbildet er lagt inn som topptekst. (Det står også forklart hvordan du kan bytte dette ved å lese "Hvordan kommer du i gang med denne malen?" i første kolonnen med tekst i selve malen - men hvem leser vel disse? 😅🤷‍♀️)
For å få tilgang til bakgrunnsbildet, må du dobbeltklikke øverst i malen, f.eks. på det rosa partiet. Da vil fargen på bildet bli langt sterkere og "Topptekst og bunntekst" vil komme opp helt øverst:

 

 


Du kan så klart velge å beholde bildet som det er, men for å kunne redigere bildet, er det inn hit du må. Hvis du nå klikker på bildet igjen, vil du få opp muligheten til å redigere oppe på "Figurformat" og "Bildeformat": 

 

 


Det er ikke så voldsomme endringer du får gjort her, men hvis du vil endre bildet, er det her du må gjøre det. Klikk deg rundt og gjør de endringene du ønsker. Velg så "Lukk topptekst og bunntekst" for å komme tilbake til å redigere tekst.

Inndelingen av teksten på denne siden er delt i tre. Den er delt i tre sånn at du enkelt kan brette brosjyren i tre deler når du skriver den ut. Hvert skrivefelt er derfor lagt inn som en kolonne (i et tabelloppset), så når du skal endre teksten vil du få opp "Tabellutforming" og "Oppsett". Hvis du fører musepekeren over feltene uten tekst, vil du få muligheten til å dra i en usynlig tabellstrek. Denne kan du bruke til å justere tekstfeltene, slik at du får litt større plass til å skrive i de forskjellige kolonnene:


 


Vær klar over at når du endrer dette feltet på den ene siden, bør du passe på at kolonnene som er ovenfor hverandre (på ark 1 og 2) blir like store. Dette for å unngå at noe tekst havner i bretten når brosjyren skal brettes i tre. Det kan du stille inn under "oppsett", etter at du har markert teksten i den kolonnen du vil utvide:

 



Hvis du vil endre hvor teksten ender opp når du skriver, kan du gjøre dette under "Oppsett". Da vil du kunne endre så teksten i det midterste feltet legger seg øverst til venstre. (Dette var en av de største kildene til irritasjon hos elevene våre når vi jobbet med dette. Litt vanskelig å finne ut av hvis du ikke allerede vet om det på forhånd). 

 

 


De ulike tekstboksene redigeres så med ønsket tittel og evt. innsett av bilde. Hvis du sliter med å få kommet dit at du skal skrive i tekstboksene, trykk på teksten og velg "piltast høyre". Da kommer musemarkøren til slutt i teksten og du kan ta bort eller legge til tekst. 

Da denne malen skulle skrives ut, oppdaget vi at bakgrunnsbildet ble blekt. Dette klarte vi ikke å endre, og måtte derfor bare være sånn. Om noe, så gjorde det at teksten kom bedre fram.

 

Den andre typen maler som Word har og som vi gjorde oss noen erfaringer med, er de malene uten bakgrunnsbilde og som du kanskje får gjort flest og enklest endringer i. Disse malene kan du endre fargene i i en større grad, og er for eksempel denne meget populære sportsbrosjyren:

 

 

Denne malen har også tekstfelt delt inn i kolonner, men her kan du i større grad endre fargene i designet. (Du kan teste ut disse innstillingene på den øverste malen i dette innlegget også, for du kan endre utseende på bl.a. tekst i den, men den vil ikke endres i like stor grad som denne med tanke på farger.)

For å få endret fargene, gå på "Utforming". Velg så "Teamer":

 

 

Ved å holde musemarkøren over de forskjellige temaene, vil du se hvordan malen vil endre seg.

Du kan også velge hvordan du vil at hovedoppsettet for skrifta skal se ut. Det fikser du i baren for titler og overskrifter:


 

 Hold musepekeren over de ulike temaene, så ser du hvordan det vil se ut hvis du velger å endre. Det samme gjelder med "Skrifter" og "Avsnittsavstand".

 

SKRIVE UT BROSJYRE

Når brosjyren skal skrives ut, er det viktig at du setter på noen utskriftsinnstillinger før du trykker "Skriv ut". Brosjyren må nemlig skrives ut på begge sider, samtidig som at kortsiden må vendes. Blir det feil her, vil den ene siden bli opp ned. Husk også å skrive ut med farger.

 

 

 

Det var generelt stor stas å få ferdig printet brosjyre i hånden, og kunne se at noe du har jobbet med over tid blir til et fysisk produkt!  

Til deg: lykke til med arbeidet - håper med dette at jobben blir litt enklere når som du kjenner til noen triks 😊

 ...og du? Det ligger en hel leksjon klar i medlemsportalen lærerIKT hvor du lærer alt over og enda mer, om hvordan du lager en brosjyre. Medlemsportalen lærerIKT koster 329,- per måned og er helt super for deg som vil lære mer om hvordan du kan bruke digitale verktøy i klasserommet ditt. 😍 
Klikk her for å komme til medlemsportalen lærerIKT.

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT